Prawoślazem lekarskim leczył się sam Karol Wielki. To za jego sprawą roślina ta stała się sławna w całej Europie…
Prawoślaz lekarski stanowi w Polsce roślinę uprawną. Odnalazł zastosowanie m.in. w kuchni oraz cukiernictwie. W średniowieczu używano go na bóle żołądka, biegunki, czerwonkę, w chorobach płuc, leczeniu kamicy a nawet cholery. Dzisiaj korzeń prawoślazu jest jednym z ważniejszych surowców śluzowych.
Prawoślaz lekarski – właściwości
Korzeń i liść prawoślazu, dzięki obecności śluzu, działają osłaniająco na błony śluzowe jamy ustnej oraz gardła oraz żołądka i jelit. Ponadto wywierają na skórę działanie przeciwświądowe, łagodzą miejscowe stany zapalne, zmiękczają naskórek.
Prawoślaz lekarski – zastosowanie
Surowce stosowane są w podrażnieniach jamy ustnej i gardła, którym towarzyszy suchy, uporczywy kaszel. Rzadziej natomiast w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej, zaparciach i nadkwaśności. Okłady z nasączone ciepłym naparem z prawoślazu wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran, czyraków i wrzodów skóry. Niekiedy prawoślaz stosowany jest do lewatyw.

Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.